20 cze 2021

Młode kurczęta prosto z pieca. Danie typowe dla staropolskiej kuchni.

Młode kurczęta z dochówki (przepis na 4 porcje)


Trudno lepsze danie obiadowe na wiosnę. Jeżeli pozostanie nadmiar nadzienia, można uformować małe pyzy i parzyć je w rosole przez ok. 15 minut. Podać na tym samym talerzu - tutaj całkiem z lewej strony.
Składniki:
2 młode kurczaki, (po 0,7 – 0,8 kg)
1 żółtko,
1 białko,
miękkie masło,
1 czubata łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
½ suchej bułki kajzerki, namoczonej w mleku,
sól,
czarny pieprz prosto z młynka,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek,
1/3 szklanki gorącego rosołu drobiowego
ogórek
śmietana
ocet
koper

Wykonanie:
do nadzienia, starannie rozetrzeć miękkie masło z żółtkiem, solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.


Dodać namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę. Uzupełnić czubatą łyżką drobno posiekanej natki pietruszki. Najdokładniej wymieszać!
Na koniec doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, jeszcze raz dobrze wymieszać i dodać białko ubite na pół sztywną pianę. Powstałą masą luźno nadziać kurczęta, i zaszyć grubą i wyparzoną białą nitką.

Nadzienia nakłada się dość luźno, inaczej podczas pieczenia delikatne mięso będzie pękać.
 
Piekarnik nastawić aby się rozgrzał do temperatury 160°C.
Tuszki umieścić w odpowiedniej formie. Posolone polać oliwą z oliwek. Bez przykrycia wstawić do pieca.
Po 20 minutach podlać gorącym rosołem. Kolejno po następnych 20 minutach, polać kurczęta sosem własnym, przykryć pokrywą
i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne
20 – 30 minut.
Na 20 minut przed końcem pieczenia, nastawić ziemniaki. 

Do zimnej wody z obranymi ziemniakami zawsze wkładam łodygi z zielonej pietruszki.

Przygotować mizerię. Wszystkie dodatki powinny być świeżo przygotowane.

W świąteczne dni podaję ogórki na dwa sposoby. W postaci klasycznej mizerii ze śmietaną i dodatkowo ogórek pocięty w makaronik z zaprawą octową.  



Po wyjęciu z pieca kurczęta przykryć folią i przed dzieleniem na porcje odczekać 10 minut. Inaczej z mięsa wycieknie cały smakowity sos. Przeciąć na połowy i natychmiast podawać.

 
Polecane wino:
jeżeli do potrawy podawane będzie wino, należy zrezygnować z sałatki ogórkowej z octem, a do mizerii dodać tylko śmietanę bez soku z cytryny. Inaczej podczas jedzenia zachodzi niebezpieczeństwo powstania metalicznego posmaku w ustach.
Niezbyt mocno wytrawne musujące; włoskie Prosecco lub inne np. austriacki Hochriegel.

Także: Riesling Silvaner, wytrawny Riesling Spätlesen albo Pinot Gris.
Malvasier, Veltliner, Chardonnay, Pinot Blanc, Neuburger.

Lub wina różowe, ale autentycznie łagodne.

Podawanie:
podawać natychmiast. Talerze obowiązkowo muszą być podgrzane! Podaje się na wiosnę, tradycyjnie z mizerią z ogórków ze śmietaną i koperkiem.

Tadeusz Gwiaździński
 
kulinarne perfidie
 

12 komentarzy:

  1. Przepyszne, u mnie Babcia do nadzienia dodawała dużo siekanego koperku! Oj, chyba zrobię na niedzielę! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koperek to typowa dla polskiej kuchni zielenina. Np. w Austrii preferowana jest natka pietruszki a we Włoszech próżno pytać o koper w sklepach. Nawet w warzywniakach.

      Usuń
    2. Fakt, we Włoszech jak koper to fenkuł :D

      Usuń
    3. Optycznie żadnej różnicy. W smaku kolosanie!

      Usuń
  2. Anonimowy17:59:00

    A u mnie w domu tradycyjnie dodawano jeszcze drobniutko pokrojoną wątróbkę z tego kurczaka. Natka pietruszki lub koper były stosowane zamiennie.
    Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była z pewnością świetna kompozycja. Wątróbka jest częstym uzupełnieniem wszelkich nadzień do drobiu, królika i cielęciny.

      Usuń
  3. Dziękuję za przepisy ,jak zawsze dokładnie opisane .

    Planuję upiec na świeta dobry sernik , w internecie przepisów mnóstwo , ale Twój przepis napewno byłby najlepszy, jeśli możesz bardzo proszę o przepis na sernik ... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyprzedzasz moje myśli :-)
      Przepis na sernik już jest pzygotowany i ukaże się w najbliższy piątek 3 kwietnia.

      Usuń
  4. Wielkie dzięki ,poczekam na przepis ,ser juz mam .
    Twoje przepisy są świetne , Twoimi przepisami zaraziłam sąsiadkę ,też czeka na Sernik.
    Pozdrawiam Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już jutro i do tego o drugiej rano!
      Dziękuję za reklamę :-)

      Usuń
  5. Anonimowy23:21:00

    U mnie też dodawano obowiązkowo wątrobkę + "średnią kapkę" cukru. Śmieszne są zalecenia co do gramatury, zwłaszcza te prosto z Galicji, gdzie cukier w kapkach, dorzucano do prawie wszystkiego. Mam taki zeszyt z przepisami z 1903 roku po prababci. Mizeria też musiała być "dosłodzona do smaku".
    Chętnie wyprobuję następnym razem bez wątróbki i dosłodzania.
    kokliko

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za ciekawe uwagi. Przeczytałem z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń