Świetnie
może się nadać na nadchodzące majowe uroczystości.
Szarlotka z posypką migdałową na cieście z kwaśną śmietaną (tortownica 26 cm)
Składniki ciasta:
masło do
wysmarowania formy
60– 70 g
migdałów w płatkach do pokrycia formy od wewnątrz
3 jaja klasy
„M”
300 g mąki
pszennej (Typ 500 - 550)
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
180 g
miękkiego masła
100 g cukru
pudru
szczypta
soli
szczypta
mielonego cynamonu
skórka świeżo
otarta z połowy cytryny
250 g
tłustej i gęstej kwaśnej śmietany
5 kwaśnych
jabłek średniej wielkości (najlepiej szarej lub złotej renety)
2– 4 łyżki
cukru (w g indywidualnego uznania)
sok świeżo
wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 szklanki
(wcześniej przez 6 godzin namoczonych w rumie rodzynek)
Składniki kruszonki:
100 g masła
120 g
trzcinowego cukru
100 g
pszennej mąki (Typ 500 – 550)
50 g niezbyt
drobno zmielonych migdałów
szczypta
soli
szczypta
mielonego cynamonu
Wykonanie ciasta:
jaja wyjąć z
lodówki na kilka godzin przed pieczeniem!
Tortownicę szczodrze
wysmarować miękkim masłem. Całą powierzchnię wysypać gęsto płatkami migdałów i
wstawić do lodówki.
Jabłka obrać
i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę albo zetrzeć na grubym tarle.
Dodać cukier, rodzynki i sok z 1/2 cytryny. Niezwłocznie wymieszać i odstawić
na bok na minimum 1/2 godziny. Później przełożyć na sito i mocno odcisnąć
powstały sok. Inaczej w czasie pieczenia jego nadmiar będzie się wysączać poza
tortownicę!
180 g masła
spienić mikserem, kolejno dodając cukier puder, mielony cynamon i skórkę cytrynową.
Dalej
miksując, po jednym dodawać jaja. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Dalej miksować stopniowo dodając połowę mąki do masy maślano
jajecznej. Gdy powstanie gładkie ciasto, dodać śmietanę, wymieszać, i stopniowo
uzupełnić pozostałą mąką.
Masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu. |
Tą masą
wypełnić przygotowaną tortownicę.
Wygładzić i
równomiernie pokryć masą jabłeczną, osączoną z powstałego soku.
Wykonanie kruszonki:
przygotowanie
ciasta należy zacząć od wykonania kruszonki, aby była gotowa na czas.
Z masła,
cukru, soli, i cynamonu, zagnieść jednolitą masę. Dodać przygotowana mąkę i
zmiksować tak, aby powstała masa złożona z grudek. Wtedy dodać migdały w
płatkach i dokładnie wymieszać.
Tak powstałą
kruszonka równomiernie posypać masę jabłeczną umieszczoną w tortownicy.
Pieczenie:
wstawić do
piekarnik rozgrzanego do 180°C, na dolną półkę, grzeje góra + dół, i piec przez
ok. 50 minut.
Tadeusz Gwiaździński
kulinarne perfidie
O mateczko! jakie pyszności, z pewnością upiekę, fajnie że jesteś , pozdrawiam serdecznie 🥰
OdpowiedzUsuńPowoli przymierzam się do rezygnacji z bazgrania na blogu. Im dalej w las tym bardziej napotykam na negację ze strony rodziny. Żadna przyjemność żyć w ciągłym poczuciu winy.
Usuń