19 wrz 2021

Szarlotka na cieście z kwaśną śmietaną.

Oto przepis na dość ciekawą szarlotkę.
Świetnie może się nadać na nadchodzące majowe uroczystości.

Szarlotka z posypką migdałową na cieście z kwaśną śmietaną (tortownica 26 cm)


Składniki ciasta:
masło do wysmarowania formy
60– 70 g migdałów w płatkach do pokrycia formy od wewnątrz
3 jaja klasy „M”
300 g mąki pszennej (Typ 500 - 550)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu
skórka świeżo otarta z połowy cytryny
250 g tłustej i gęstej kwaśnej śmietany
5 kwaśnych jabłek średniej wielkości (najlepiej szarej lub złotej renety)
2– 4 łyżki cukru (w g indywidualnego uznania)
sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 szklanki (wcześniej przez 6 godzin namoczonych w rumie rodzynek)

Składniki kruszonki:
100 g masła
120 g trzcinowego cukru
100 g pszennej mąki (Typ 500 – 550)
50 g niezbyt drobno zmielonych migdałów
szczypta soli
szczypta mielonego cynamonu

Wykonanie ciasta:
jaja wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem!
Tortownicę szczodrze wysmarować miękkim masłem. Całą powierzchnię wysypać gęsto płatkami migdałów i wstawić do lodówki.
 
Płatków migdałowych faktycznie powinno być dość gęsto.

Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę albo zetrzeć na grubym tarle. Dodać cukier, rodzynki i sok z 1/2 cytryny. Niezwłocznie wymieszać i odstawić na bok na minimum 1/2 godziny. Później przełożyć na sito i mocno odcisnąć powstały sok. Inaczej w czasie pieczenia jego nadmiar będzie się wysączać poza tortownicę!
180 g masła spienić mikserem, kolejno dodając cukier puder, mielony cynamon i skórkę cytrynową.
Dalej miksując, po jednym dodawać jaja. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dalej miksować stopniowo dodając połowę mąki do masy maślano jajecznej. Gdy powstanie gładkie ciasto, dodać śmietanę, wymieszać, i stopniowo uzupełnić pozostałą mąką.

Masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu.
Tą masą wypełnić przygotowaną tortownicę.
Wygładzić i równomiernie pokryć masą jabłeczną, osączoną z powstałego soku.

Wykonanie kruszonki:
przygotowanie ciasta należy zacząć od wykonania kruszonki, aby była gotowa na czas.
Z masła, cukru, soli, i cynamonu, zagnieść jednolitą masę. Dodać przygotowana mąkę i zmiksować tak, aby powstała masa złożona z grudek. Wtedy dodać migdały w płatkach i dokładnie wymieszać.
Tak powstałą kruszonka równomiernie posypać masę jabłeczną umieszczoną w tortownicy.

Pieczenie:
wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C, na dolną półkę, grzeje góra + dół, i piec przez ok. 50 minut.
Studzić w formie! Kroić dopiero po zupełnym wystygnięciu.


Tadeusz Gwiaździński
 kulinarne perfidie

2 komentarze:

  1. O mateczko! jakie pyszności, z pewnością upiekę, fajnie że jesteś , pozdrawiam serdecznie 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoli przymierzam się do rezygnacji z bazgrania na blogu. Im dalej w las tym bardziej napotykam na negację ze strony rodziny. Żadna przyjemność żyć w ciągłym poczuciu winy.

      Usuń