9 maj 2021

Czekoladowe ciasto z jabłkami.

Nastał czas majowych uroczystości rodzinnych więc dzisiaj coś na koniec familijnego obiadu.
W Austrii, w Niemczech, na Węgrzech i chyba w Czecho o Słowacji też, w II-gą niedzielę maja obchodzony jest Dzień Matki. To - zawsze w niedzielę uważam za bardzo dobry pomysł. Wówczas dzieci mają więcej czasu aby nabałaganić w kuchni i przypalić kakao dla mamy.
 
Czekoladowe ciasto z jabłkami (przepis na 10 – 12 porcji) Forma 24 x 24 cm, 
względnie tortownica Ø 24 cm

Najlepiej smakuje na świeżo, zaraz gdy tylko ostygnie.
Składniki:
Ciasto podstawowe:
3 jaja kasy „M”
100 – 200 g miałkiego cukru (kto lubi słodkie, daje więcej cukru!)
180 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej (Typ 480 – 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z 1 laski wanilii
½ łyżeczki przyprawy do pierników (mielony cynamon + mielone goździki)
szczypta soli

Składniki uzupełniające:
180 g kuwertury 70%
4 kwaśne jabłka
5 łyżek syropu z buraków cukrowych, względnie glukozy
100 g grubo mielonych orzechów laskowych

Do posypania przed pieczeniem:
½ szklanki migdałów w płatkach

Wykonanie:
piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Ciasto podstawowe:
Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęsty krem. Nadal ubijając po łyżce dodawać: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło i przyprawy.
Uzupełnienie:
w odpowiednim pojemniku nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. 2 w ten sposób przygotowane, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, orzechami i syropem.
UWAGA! Jeżeli jabłka będą bardzo soczyste, czas pieczenia ulegnie wyraźnemu przedłużeniu!
Starannie i dokładnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzić pozostałe jabłka, pokrojone w cienkie plastry. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów i na całej powierzchni solidnie docisnąć od góry.
Piec na dolnej szynie w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Grzeje góra + dół.
Czas pieczenia 45 do 60 minut, co zależy od tego, jak dalece soczyste były jabłka.

 
Patyczek, którym będzie sprawdzane ciasto
po cofnięciu musi być suchy
Także po przewróceniu, ciasto od spodu 
po winno być wyraźnie suche.





Podawanie:
kroić dopiero po zupełnym wystygnięciu. Można też podawać z bitą śmietaną.

Wprawdzie to nie tort Sachera ale z dodatkiem bitej śmietany może śmiało z nim konkurować.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
kulinarne perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz