18 cze 2017

Włoski makaron - 10 złotych reguł gotowania! (tłumaczenie z języka włoskiego)

Dziesięć złotych reguł gotowania włoskiego makaronu! 
 

Niby nie ma nic łatwiejszego jak ugotować makaron. Jednak warto przeczytać tych parę porad, jakich udzieliła mi pewna włoska pani domu.
Bo nie ma nic gorszego jak rozgotowana ciapa.




            01. Na 100 g makaronu bierze się minimum 1 litr wody.

            02. Wodę na makaron soli się dopiero wówczas, kiedy zacznie
                   się gotować. Zanim doda się makaron, koniecznie należy
                   odczekać aż woda ponownie zacznie wrzeć!



03.  Jeżeli makaron jest wyraźnie długi, nie powinno się go łamać! 
        Po prostu zanurzyć w   wodzie i po upływie ok. 1 minuty zanurzyć do końca.

04.  Gdy tylko makaron będzie całkowicie zanurzony, natychmiast wymieszać
i dodać łyżkę oliwy. Powszechnie uważa się, że należy to robić tylko wtedy kiedy gotuje się płaty ciasta na lasagne.
Tu jednak nie idzie tyle o zapobieganie sklejaniu się nitek, co o eliminację niebezpieczeństwa wykipienia wody z garnka!

05.  Podczas gotowania należy mieszać od czasu do czasu, aby makaron mimo wszystko się nie posklejał.

06.  W celu umożliwienia stabilnego gotowania się makaronu na całej długości, na garnku należy ułożyć pokrywkę, tak aby pokrywała 2/3 otworu. Nie przykrywać całkiem, bo to grozi wykipieniem wody! Jeżeli się tego nie uczyni, czas gotowania zalecany na opakowaniu, może ulec przedłużeniu o kilka minut.

07.  Na ok. 2 minuty przed podanym końcem gotowania, zacząć od czasu do czasu próbować stopień miękkości makaronu.

08.  Jeżeli makaron będzie podawany z sosem zawierającym sery lub śmietanę, dobrze jest dodać do sosu kilka łyżek wody, w której makaron się gotował.

09.  Świeżo ugotowany makaron, po odcedzeniu płucze się pod bieżącą zimną wodą, tylko wówczas, kiedy będzie podawany na zimno, np. jako składnik sałatek, lub na gorąco w formie zapiekanek! We wszystkich innych przypadkach, zdejmuje się z ognia i na koniec zalewa się w garnku kwartą zimniej wody. To po to, aby zastopować proces gotowania,  - i natychmiast odcedza. Jeżeli danie będzie uzupełniane sosem dopiero na talerzu, na dnie pustego garnka, w którym się gotował makaron, należy rozpuścić 1 – 2 łyżki masła (względnie dodać tyleż oliwy) i odparować często mieszając. To zapobiegnie zbieraniu się nieapetycznej "wodzianki" spływającej na dno talerza. Jeżeli przed wydaniem będzie mieszany  z sosem, przekłada się go z garnka wprost na patelnię (lub rondel) z sosem.

10.  Wszystkie makarony pryncypialnie podaje się natychmiast po ugotowaniu!



Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz