11 lip 2021

Andruty własnej roboty do dekorowania deserów

Andruty

Na zdjęciu ozdobny andrut zawinięty w rulon na wałku
do ciasta.
Są niezbędnym zdobiącym składnikiem, do eleganckiego podawania deserów.














Składniki:   
płynne masło
białka (nie ubijać!)
cukier puder
mąka – albo kakao w proszku (tylko w przypadku konieczności uzyskania ciemnego koloru) UWAGA! Jeśli kakao ma bardzo ciemny odcień, należy dać go wyraźnie mniej, bo później po upieczeniu będzie wyglądało na przypalone.

Wykonanie:
1.) Do całej porcji mąki (lub kakao) dodać połowę płynnego masła, cukier puder i białka. Wymieszać i na koniec dodać resztę płynnego masła. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej aby stężało.

2.) Z cienkiego kartonu (max. 1 mm) powycinać zaplanowane wzory. Puste koła, trójkąty, kwadraty, lub inne.Przyłożyć do papieru do pieczenia. Ideałem byłby kosztowna folia silikonowa i cieniutko (na 0,5 mm) rozsmarować ciasto – jak pastę.

3.) Zapiekać w 200°C nie dłużej niż 5 minut.

UWAGA! Jeśli ktoś chce formować gotowe andruty, np. na głębokie spodki lub rulony, musi to robić natychmiast po wyjęciu z pieca, kiedy jeszcze są gorące!
Gdy tylko nieco przestygną, będą się łamać.
 
Tadeusz Gwiaździński

kulinarne perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz