Może być ozdobą każdego świątecznego stołu! |
Składniki:
migdałowy
biszkopt tortowy Ø 26 cm, (gdzie połowa przewidzianej ilości mąki została
zastąpiona mielonymi migdałami, przesianymi przez gęste sito)
Składniki do
wykończenia tortu:
1 jabłko o
czerwonej zdrowej skórce
nieco soku z
cytryny
2 łyżki
cukru
250 ml
słodkiej śmietanki kremówki 36 %
20 g cukru
waniliowego
100 g
podgrilowanych płatków migdałowych
12 połówek
orzechów włoskich
Masa z
jabłek:
1,5 kg
kwaśnych jabłek, najlepiej szarej renety
3 łyżki
masła
100 g cukru
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
1 opakowanie
cukru waniliowego (7 g)
Wykonanie
masy jabłecznej:
jabłka
obrać, pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych i poszatkować w cienkie
plastry. Cukier skarmelizować z dodatkiem masła. Dodać jabłka i często
mieszając krótko przesmażyć. Dodać przyprawy, dobrze wymieszać i ostudzić.
125 ml mleka
250 g
gładkiego (kremowego) chudego twarożku
500 g
Mascarino, względnie Mascarpone
10 płatów
żelatyny (7 x 12 cm, względnie 3 czubate łyżeczki granulatu)
25 ml
Calvados (względnie sok z jabłek)
250 ml
słodkiej śmietanki kremówki 36 %
20 g cukru
waniliowego
Wykonanie
kremu:
Twarożek,
Mascarino (względnie Mascarpone) wymieszać z cukrami, i stale miksując, powoli
wlewać mleko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć i rozpuścić w 25 ml
Calvados (lub w soku jabłkowym)
Ostrożnie
połączyć z masą serową. Śmietankę kremówkę ubić na pół sztywno i wymieszać z
resztą kremu.
Składanie
tortu:
biszkopt
przeciąć na połowy. Dolną część umieścić w tortownicy i równomiernie pokryć
połową kremu. Na tym rozprowadzić zimną masę jabłkową. Wyrównać. Uzupełnić
resztą kremu, przykryć drugą połową biszkopta i z wyczuciem docisnąć, aby
usunąć ewentualne resztki powietrza.
Czynności
końcowe:
jabłko
pokroić ze skórką na 12 cząsteczek. Usunąć gniazda nasienne, i wszystkie
cząsteczki krótko przesmażyć (nie dłużej jak 2 minuty) z cukrem i z sokiem z
cytryny.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Powstałą masą posmarować boki i
wierzch tortu.
Z reszty
wykonać 12 ozdobnych różyczek, które uwieńczyć cząsteczkami jabłek.
Środek posypać grillowanymi płatkami migdałów.
Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Do tego tortu najlepiej nadaje się dobra aromatyczna kawa lub herbata.
Dla dorosłych - ze względu na obecność nadzienia z jabłek wina raczej nie polecam.
Najwyżej kieliszeczek likieru Amaretto, lub włoski Galliano Vanilia w wersji 30% alk., lub hiszpański "Licor 43" - CUARENTA Y TRES - 31% alk.
Do tego tortu najlepiej nadaje się dobra aromatyczna kawa lub herbata.
Dla dorosłych - ze względu na obecność nadzienia z jabłek wina raczej nie polecam.
Najwyżej kieliszeczek likieru Amaretto, lub włoski Galliano Vanilia w wersji 30% alk., lub hiszpański "Licor 43" - CUARENTA Y TRES - 31% alk.
Tadeusz Gwiaździński
kulinarne perfidie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz