13 cze 2021

Sardynki czy sardele? Male rybki jakże często mylone ze sobą

Sardynki czy sardele!

Jest to ta sama rybka, czy może jednak są to dwie różne?
Czy faktycznie w Polsce miewamy problem aby prawidłowo odpowiedzieć na to pytanie?
Chyba tak skoro nawet we włoskim miasteczku nadmorskim, sprzedawczyni w sklepie rybnym zagadnięta na ten temat odpowiedziała, że jest to jedna i ta sama rybka. Wg niej kiedy jest jeszcze mała, nazywa się ją sardelą, a kiedy podrośnie, jest sprzedawana jako sardynka.
No niestety. Wiadomość niby z pierwszej ręki, ale zupełnie błędna. To są dwie zupełnie różne rybki, choć bardzo do siebie podobne.

Sardynki.


Łacińska nazwa: Sardina pilchardi
Ciało, nieco owalne i wyraźnie podłużne. Szczupła długa rybka.
Grzbiet zielonkawy lub niebieskawy. Po stronie brzusznej – koloru srebrzystego.
Średnio osiąga wielkość 13 – 16 cm
Większe egzemplarze 23 – 30 cm nazywane są - pilchard.
Żyje w ławicach od północnego Atlantyku, południowych wybrzeży Irlandii i Norwegii, aż po Maderę i Wyspy Kanaryjskie. Także w północnych regionach Morza Śródziemnego.
Mięso ma charakterystyczny smak i zawiera sporo tłuszczu. Skutkiem tego idealnie nadaje się do wędzenia, grillowania lub smażenia.

W Polsce sardynki znamy jako konserwę wypełnioną po brzegi ciasno ułożonymi rybkami pływającymi w oleju. Nawet utarło się powiedzenie, porównujące ścisk czy tłok w tramwaju do sardynek w oleju. 
W restauracyjnych wagonach PKP przez całe lata pokutował tatar podawany z sardynką, którą bez litości, chcesz czy nie chcesz wciskano ci na talerz.*
 
* - W czasach PRL-u zamiast pikantnych sardeli do tatara podawano sardynki.  Niestety nudne w smaku i do tego w oleju. Wspomniany zwyczaj zachował się do dzisiaj i w wielu restauracjach reprezentuje polską gastronomię niczym Pałac Kultury w obrazie Warszawy.

Sardele.

Na zdjęciu świeże sardynki w sklepie rybnym w Lignano Sabbiadorro (północny Adriatyk)

Łacińska nazwa: Engraulis encrasicolus
Z angielska: anchovy, franc. anchois, po włosku acciuga.
Długa bardzo wysmukła i podłużna rybka, wyraźnie szczuplejsza od sardynki. Maleńka główka z dużym okiem, mieszczącym się niemal u nasady pyszczka.
Grzbiet zielonkawo niebieski. Strona brzuszna – srebrzysta. Osiąga do 20 cm długości.
Występuje w pięciu różnych geograficznych odmianach. Podobnie jak sardynka, żyje w wielkich ławicach, od północno wschodniego Atlantyku, po wybrzeża Afryki. Także w Morzu Śródziemnym.
Mięso charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem. W handlu najczęściej w postaci solonych filecików lub w oleju.

Drobno siekanymi solonymi filecikami prawidłowo doprawia się tatara, ponieważ wtedy smakowi potrawy nadaje się właściwej ostrości. Jaki wyżej wspomniano ze względu na nudny smak sardynki w oleju  nie nadają się do tego celu.
Mimo wszystko, wielu mieszkańców Lechistanu, widocznie z przyzwyczajenia, nadal nie wyobraża sobie tatara inaczej przyprawionego.

Dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego spełnia taką samą rolę, jak śledź bałtycki, czy atlantycki w środkowej i północnej Europie.

Sardele w grubej soli morskiej, tak jak się je konserwowało jeszcze w czasach starożytnych. Solone sardele są podstawową przyprawową do pomidorowego sosu do spaghetti po sycylijsku  
 
* Z książki autora pt. „O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce”. Wydawnictwo Nowik Opole. Z tego co wiem, resztka nakładu jest jeszcze do nabycia u wydawcy, po promocyjnej cenie + koszta przesyłki pocztowej.

Tadeusz Gwiaździński
 
kulinarne perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz