26 wrz 2021

Śmietankowy sernik na podwójnym spodzie.

Śmietanowy sernik na podwójnym spodzie.

Z podwójnego spodu można zrezygnować. wtedy będzie mniej pracy ale i inny efekt.
Składniki:
1 tortowy biszkopt Ø 26 cm
1 upieczony krążek z kruchego ciasta Ø 26 cm
750 g gładkiego kremowego twarożku 20% tłuszczu
200 g cukru
¼ l mleka
10 płatów żelatyny (7x 12 cm) względnie 3 solidne łyżeczki granulatu
3 opakowania cukru waniliowego (3 x 7 g)
500 ml na pół sztywno ubitej słodkiej kremówki 30 – 36% tłuszczu
100 - 150 g konfitury z żurawin
cukier puder do posypania całości

Składniki biszkopta tortowego:
5 jaj klasy „M”
150 g cukru
150 g gładkiej pszennej mąki
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 7 g)
nieco świeżo startej skórki cytrynowej
Wykonanie:
  1.) Z podanych składników upiec biszkopt stosując tortownicę Ø 26 cm

2.) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Przy zastosowaniu  granulatu, postąpić wg instrukcji jak na opakowaniu.
Twarożek dokładnie zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się dobrze połączą, stale i powoli miksując, cienkim strumieniem wlewać mleko. Delikatnie połączyć masę serową z  rozpuszczoną żelatyną. Na koniec ostrożnie wymieszać z na pół sztywno ubitą śmietanka kremówką.
UWAGA! Śmietanki nie należy ubijać na sztywno gdyż wówczas podczas mieszania może dojść do wytrącenia się cząsteczek masła i cała masa utraci smak świeżości.

Czynności końcowe:
2.) Krążek z kruchego ciasta posmarować gorącą konfiturą z żurawin i umieścić na dnie tortownicy. Biszkopt przeciąć na dwa równe krążki. Pierwszy ułożyć na warstwie konfitury i lekko docisnąć na całej powierzchni. Dodać przygotowaną masę serowo śmietanową i wyrównać. Na koniec przykryć drugim krążkiem biszkopta i dociskając, usunąć ewentualnie pozostałe resztki powietrza. Bogato posypać cukrem pudrem.

Tadeusz Gwiaździński
 
kulinarne perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz