Składniki:
Wykonanie:
1
tortowy biszkopt Ø 26 cm
1
upieczony krążek z kruchego ciasta Ø 26 cm
750
g gładkiego kremowego twarożku 20% tłuszczu
200
g cukru
¼
l mleka
10
płatów żelatyny (7x 12 cm) względnie 3 solidne łyżeczki granulatu
3
opakowania cukru waniliowego (3 x 7 g)
500
ml na pół sztywno ubitej słodkiej kremówki 30 – 36% tłuszczu
100
- 150 g konfitury z żurawin
cukier
puder do posypania całości
Składniki
biszkopta tortowego:
5
jaj klasy „M”
150
g cukru
150
g gładkiej pszennej mąki
szczypta
soli
2
opakowania cukru waniliowego (2 x 7 g)
nieco
świeżo startej skórki cytrynowej
1.) Z podanych składników upiec biszkopt stosując tortownicę Ø 26 cm
2.) Żelatynę
namoczyć w zimnej wodzie. Przy zastosowaniu
granulatu, postąpić wg instrukcji jak na opakowaniu.
Twarożek
dokładnie zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy się dobrze połączą, stale
i powoli miksując, cienkim strumieniem wlewać mleko. Delikatnie połączyć masę
serową z rozpuszczoną żelatyną. Na
koniec ostrożnie wymieszać z na pół sztywno ubitą śmietanka kremówką.
UWAGA!
Śmietanki nie należy ubijać na sztywno gdyż wówczas podczas mieszania może
dojść do wytrącenia się cząsteczek masła i cała masa utraci smak świeżości.
Czynności
końcowe:
2.) Krążek
z kruchego ciasta posmarować gorącą konfiturą z żurawin i umieścić na dnie
tortownicy. Biszkopt przeciąć na dwa równe krążki. Pierwszy ułożyć na warstwie
konfitury i lekko docisnąć na całej powierzchni. Dodać przygotowaną masę serowo
śmietanową i wyrównać. Na koniec przykryć drugim krążkiem biszkopta i
dociskając, usunąć ewentualnie pozostałe resztki powietrza. Bogato posypać
cukrem pudrem.
Tadeusz Gwiaździński
kulinarne perfidie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz