18 lip 2021

Biszkopt pół na pół z bezą, przekładany kwaskową konfiturą.

W języku niemieckim zwany Kardinalschnitte. Co prawidłowo należy tłumaczyć jako ciastko wyróżniające się wspaniałością smaku.

Nazwa bywa nagminnie błędnie tłumaczona jako kremówka kardynalska. Może dlatego, że w kraju po Wadowicach pokutuje kremówka papieska, gdzie klientom wciska się ciemnotę, że taką samą miał się zachwycać sam Karol Wojtyła w młodości.

Ale do rzeczy. W Polsce jeżeli coś określa się słowem kardynalne, automatycznie jest rozumiane jako coś karygodnego (np. kardynalny błąd). Natomiast w języku niemieckim wręcz odwrotnie. W tym ujęciu słowo - kardinal - jest przymiotnikiem i oznacza to coś szczególnie dobrego i wyróżniającego się pozytywnie. Chyba stąd pochodzi pochopne ułatwianie sobie trudu tłumaczenia.

Idealne ciasto na każde przyjęcie dla 8 - 10 osób.
Doświadczenie uczy, że znika ze stołu jako pierwsze!



Składniki masy białkowej:
4 białka
4 łyżkami cukru
szczypta soli 

Składniki masy biszkoptowej:
4 żółtka
2 całe jaja (klasy „M”)
szczypta soli
5 łyżek cukru 
 5 – 6 łyżek przesianej mąki pszennej

Składniki uzupełniające:
0,5 l śmietanki kremówki 36%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (bez cukru!)
1 łyżka "śmietan - fix" - środka stabilizującego ubitą śmietanę
1 słoik nisko słodzonego dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie.
1.) Płaską formę o wymiarach ok. 30 x 40 cm pokryć papierem do pieczenia. 
 
2.) Jako pierwsze ubić składniki masy białkowej na gęsty krem. Odstawić w chłodne miejsce.
 
3.) Do masy biszkoptowej: 
na szybkich obrotach miksera ubić razem z cukrem całe jaja i żółtka na gęsty gładki krem. Dodać mąkę i dokładnie szybko wymieszać! Ciasto ma być dość gęste i  nie może się lać, ale też nie powinno być zbyt ścisłe!
Przy pomocy dwóch łyżek nakładać na przemian obie masy. Pas jednej i zaraz obok tak samo drugą! Masy muszą zachodzić na siebie!

4.) Piec na dolnej szynie (grzeje góra + dół) w 165 - 170°C ok. 15 minut! Gdy tylko zacznie się złocić, natychmiast wyjmować! Pieczone za długo, będzie suche i mało atrakcyjne w smaku!
Z pieca wychodzi dość wyrośnięte.


5.) Po wystygnięciu opada i tym nie należy się absolutnie przejmować. Tak ma być!


6.) Razem z papierem przeciąć kuchennymi nożycami na 3 równe podłużne pasy. Czy cięcie wypadnie między pasami czy po środku jednego z nich, jest absolutnie wszystko jedno!


7.) 500 ml słodkiej kremówki 36% ubić BEZ CUKRU! Dodając 1 łyżkę rozpuszczalnej kawy i łyżkę proszku stabilizującego ubitą śmietanę (śmietan-fix)


8.) Pierwszy pas ciasta ułożyć na półmisku papierem do góry. Zedrzeć papier i pokryć kwaskowatym dżemem jagodowym. Najlepiej nadaje się nisko słodzony dżem z czarnej porzeczki!
Na to nanieść cienką warstwę ubitej śmietany.


9.) Kolejno przykryć drugim pasem ciasta, konsekwentnie papierem do góry. Lekko docisnąć, zedrzeć papier i dalej postąpić jw.


10.) Po zakończeniu umieszczania trzeciej warstwy, całość dookoła pokryć resztą kremu.
Wstawić do lodówki na jakieś dwie godziny.                             

1.) Kroić szerokim nożem i nakładać na talerze przy pomocy szerokiej łopatki tortowej, bowiem ciasto łatwo się łamie.


Tadeusz Gwiaździński
 
kulinarne perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz