25 lip 2021

Filet wieprzowy na śródziemnomorską nutę.

Polędwica wieprzowa po włosku. Nie tylko dlatego, że z makaronem.

Zamiast makaronu z powodzeniem można podać pieczone ziemniaki. Tez będzie po włosku!

Składniki:
1 warkocz polędwicy wieprzowej
oliwa z oliwek
5 słodkich pomidorów średniej wielkości
1 - 2 gałązki świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżego tymianku
3 - 4 ząbki czosnku
nieco drobno startej skórki cytrynowej
1/2 kg papardelle (włoskiego makaronu - szerokie wstążki)
lub jak kto woli - pieczone ziemniaki

Wykonanie:
1.) Mięso oczyścić z resztek błon i tłuszczu. Posmarować dobrą oliwką, zabezpieczyć przed wysychaniem folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Dobrze rozgrzać teflonową patelnię bez tłuszczu. Dopiero przed przełożeniem na patelnię mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na ostrym ogniu ze wszystkich stron.

2.) Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do pieca na siatkę grilową  na 1 godzinę.
Środkowa półka, grzeje góra + dół - 100°C!
 
3.) W czasie kiedy mięso będzie w piecu:
 - pomidory sparzyć, natychmiast zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki.


Podzielić na ćwiartki i wyciąć miąższ razem z pestkami.













 
4.) Sok i resztki wycięte z pomidorów wlać do głębokiego rondelka. Dodać rozmaryn i powoli gotować przez 10 minut.


5.) Kolejno przetrzeć przez gęste sito.



6.) Zebrany sos postawić na gazie i gotując zredukować o 1/4 wstępnej objętości. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, nie zapominając o szczypcie drobno startej skórki cytrynowej. Zastosowane zioła i skórka cytrynowa nadadzą sosowi typowo śródziemnomorski charakter.
Trzymać w cieple.


7.) Drobniusieńko pokroić kilka dużych ząbków czosnku. Razem z gałązkami tymianku i oliwa umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Dodać oczyszczone i osączone ćwiartki pomidorów. Doprawić solą i pieprzem prosto z młynka i przy pomocy 2 łyżek wszystko dobrze wymieszać ze sobą. Wstawić do piekarnika obok polędwicy,.


8.) Ugotować makaron pappardelle (szerokie wstążki). Odparować dodając łyżkę masła.
Jeżeli dodatkiem będą pieczone ziemniaki, przygotować je wcześniej!

9.) Po upływie 1 godziny mięso wyjąć z pieca i odstawić na 10 minut, aby "odpoczęło". Jeżeli będzie krojone zaraz po wyjęciu z piekarnika, zbytecznie wypłynie z niego sporo własnego soku!

10.) Podawanie: tłuszcz spod smażenia, oraz płyn jaki się zbierze w folii pod mięsem, wlać do odparowanego sosu, i wymieszać. Całość krótko zagotować na ostrym ogniu.
Pomidory wyjąć w ostatniej chwili.
Mięso kroić w plastry po skosie i natychmiast podawać.

Polecane wino:
białe pełne 13 - 13,5% alkoholu, w żadnym wypadku kwaśne!
 
Tadeusz Gwiaździński
 
kulinarne perfidie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz