Zamiast makaronu z powodzeniem można podać pieczone ziemniaki. Tez będzie po włosku! |
Składniki:
1 warkocz polędwicy wieprzowej
oliwa z oliwek
5 słodkich pomidorów średniej wielkości
1 - 2 gałązki świeżego rozmarynu
kilka gałązek świeżego tymianku
3 - 4 ząbki czosnku
nieco drobno startej skórki cytrynowej
1/2 kg papardelle (włoskiego makaronu - szerokie wstążki)
lub jak kto woli - pieczone ziemniaki
Wykonanie:
1.) Mięso
oczyścić z resztek błon i tłuszczu. Posmarować dobrą oliwką, zabezpieczyć przed
wysychaniem folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1
godzinę. Dobrze rozgrzać teflonową patelnię bez tłuszczu. Dopiero przed
przełożeniem na patelnię mięso doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć krótko na
ostrym ogniu ze wszystkich stron.
2.) Zawinąć w
folię aluminiową i wstawić do pieca na siatkę grilową na 1 godzinę.
Środkowa
półka, grzeje góra + dół - 100°C!
3.) W czasie kiedy mięso będzie w piecu:
- pomidory sparzyć, natychmiast zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki.
Podzielić na ćwiartki i wyciąć miąższ razem z pestkami.
4.) Sok i resztki wycięte z pomidorów wlać do głębokiego rondelka. Dodać rozmaryn i powoli gotować przez 10 minut.
5.) Kolejno przetrzeć przez gęste sito.
6.) Zebrany sos postawić na gazie i gotując zredukować o 1/4 wstępnej objętości. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, nie zapominając o szczypcie drobno startej skórki cytrynowej. Zastosowane zioła i skórka cytrynowa nadadzą sosowi typowo śródziemnomorski charakter.
Trzymać w cieple.
7.) Drobniusieńko pokroić kilka dużych ząbków czosnku. Razem z gałązkami tymianku i oliwa umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Dodać oczyszczone i osączone ćwiartki pomidorów. Doprawić solą i pieprzem prosto z młynka i przy pomocy 2 łyżek wszystko dobrze wymieszać ze sobą. Wstawić do piekarnika obok polędwicy,.
8.) Ugotować makaron
pappardelle (szerokie wstążki). Odparować dodając łyżkę masła.
Jeżeli
dodatkiem będą pieczone ziemniaki, przygotować je wcześniej!
9.) Po upływie 1
godziny mięso wyjąć z pieca i odstawić na 10 minut, aby "odpoczęło".
Jeżeli będzie krojone zaraz po wyjęciu z piekarnika, zbytecznie wypłynie z
niego sporo własnego soku!
10.) Podawanie: tłuszcz spod
smażenia, oraz płyn jaki się zbierze w folii pod mięsem, wlać do odparowanego
sosu, i wymieszać. Całość krótko zagotować na ostrym ogniu.
Pomidory
wyjąć w ostatniej chwili.
Mięso kroić
w plastry po skosie i natychmiast podawać.
Polecane wino:
białe pełne 13 - 13,5% alkoholu, w żadnym wypadku kwaśne!
białe pełne 13 - 13,5% alkoholu, w żadnym wypadku kwaśne!
Tadeusz Gwiaździński
kulinarne perfidie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz