Na zdjęciu ozdobny andrut zawinięty w rulon na wałku do ciasta. |
Są niezbędnym zdobiącym
składnikiem, do eleganckiego podawania deserów.
Składniki:
białka (nie ubijać!)
cukier puder
mąka – albo kakao w proszku (tylko w przypadku konieczności uzyskania ciemnego koloru) UWAGA! Jeśli kakao ma bardzo ciemny odcień, należy dać go wyraźnie mniej, bo później po upieczeniu będzie wyglądało na przypalone.
Wykonanie:
1.) Do całej porcji mąki (lub kakao) dodać połowę płynnego masła, cukier puder i białka. Wymieszać i na koniec dodać resztę płynnego masła.
2.) Z
cienkiego kartonu (max. 1 mm) powycinać zaplanowane wzory. Puste
koła, trójkąty, kwadraty, lub inne. Przyłożyć
do papieru do pieczenia. Ideałem byłby kosztowna folia silikonowa i cieniutko
(na 0,5 mm) rozsmarować ciasto – jak pastę.
3.) Zapiekać
w 200°C nie dłużej niż 5 minut.
UWAGA!
Jeśli ktoś chce formować gotowe andruty, np. na głębokie spodki lub rulony,
musi to robić natychmiast po wyjęciu z pieca, kiedy jeszcze są gorące!
Gdy
tylko nieco przestygną, będą się łamać.
Tadeusz Gwiaździński
kulinarne perfidie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz