Nastał czas majowych uroczystości rodzinnych więc dzisiaj coś na koniec familijnego obiadu.
W Austrii, w Niemczech, na Węgrzech i chyba w Czecho o Słowacji też, w II-gą niedzielę maja obchodzony jest Dzień Matki. To - zawsze w niedzielę uważam za bardzo dobry pomysł. Wówczas dzieci mają więcej czasu aby nabałaganić w kuchni i przypalić kakao dla mamy.
Czekoladowe
ciasto z jabłkami (przepis na
10 – 12 porcji) Forma 24 x 24 cm,
względnie tortownica Ø 24 cm
Najlepiej smakuje na świeżo, zaraz gdy tylko ostygnie. |
Składniki:
Ciasto podstawowe:
3 jaja kasy „M”
100 – 200 g miałkiego cukru (kto lubi słodkie, daje
więcej cukru!)
180 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej (Typ 480 – 500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z 1 laski wanilii
½ łyżeczki przyprawy do pierników (mielony cynamon +
mielone goździki)
szczypta soli
Składniki uzupełniające:
180 g kuwertury 70%
4 kwaśne jabłka
5 łyżek syropu z buraków cukrowych, względnie glukozy
100 g grubo mielonych orzechów laskowych
Do posypania przed pieczeniem:
½ szklanki migdałów w płatkach
Wykonanie:
piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyć papierem do
pieczenia
Ciasto podstawowe:
Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęsty krem. Nadal
ubijając po łyżce dodawać: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło i
przyprawy.
Uzupełnienie:
w odpowiednim pojemniku nad gorącą kąpielą wodną
rozpuścić czekoladę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda
nasienne. 2 w ten sposób przygotowane, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z
rozpuszczoną czekoladą, orzechami i syropem.
UWAGA! Jeżeli jabłka będą bardzo soczyste, czas pieczenia
ulegnie wyraźnemu przedłużeniu!
Starannie i dokładnie połączyć z wcześniej przygotowanym
ciastem. Umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu
rozprowadzić pozostałe jabłka, pokrojone w cienkie plastry. Wyrównać. Posypać
płatkami migdałów i na całej powierzchni solidnie docisnąć od góry.
Czas pieczenia 45 do 60 minut, co zależy od tego, jak
dalece soczyste były jabłka.
po cofnięciu musi być suchy
Także po przewróceniu, ciasto od spodu
po winno być wyraźnie suche.
po winno być wyraźnie suche.
Podawanie:
kroić dopiero po zupełnym wystygnięciu. Można też podawać
z bitą śmietaną.
Wprawdzie to nie tort Sachera ale z dodatkiem bitej śmietany może śmiało z nim konkurować. |
Tadeusz Gwiaździński
kulinarne perfidie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz